Nem igaz, hogy hízunk tőle:
A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25%-át fedezi chips-ből, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehető felelőssé az elhízásért.
Nem igazi, hogy nem valódi burgonyából készül:
Sőt, a gyártáshoz speciális chips-burgonyát használnak, mert abból finomabb chips készül. Nálunk a Bakonyban, Komárom megyében és a Dél-Alföldön terem a legtöbb chips-burgonya. A gyártás hámozásból, szeletelésből, sütésből és fűszerezésből áll. Az otthoni krumplisütéshez képest a különbség csak annyi, hogy a burgonyát vékonyabb szeletekre vágják és így a nedvesség szinte teljesen kisül belőle. A burgonya-chips 70% burgonyát tartalmaz. A fennmaradó részt a növényolaj és fűszerek teszik ki.
Nem igaz, hogy haszontalan, üres műkaja:
50g (kb. fél zacskó) készre sütött burgonyachips napi E-vitamin szükségletünk 20%-át, B6-vitaminból 40%-ot, niacin ekvivalensből 18%-ot, káliumból 18%-ot, magnéziumból és foszforból 11-12%-ot, rézből 36%-ot tartalmaz.
Nem igaz, hogy magas a sótartalma:
A chips sótartalma kb. 1,5-2,3%, ami nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips viszont nagyon kis arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,01-0,02 %-át nyerjük innen. A sós ízérzetet az okozza, hogy a chips teljes sótartalma a termék felületén, nagyrészt olajban feloldódva helyezkedik el, így azonnal és intenzíven hat a nyelv ízlelőbimbóira.
Nem igaz, hogy tele van E-számmal:
A burgonyachips-ben nincs több vagy többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos élelmiszeripari termékben. A benne gyakran előforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, pl. a különféle húsokból főzött levesekben.
A burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, só- és olajtartalma, valamint nagyon alacsony víztartalma természetes tartósító mechanizmusként hat.
A csak sózott burgonyachips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyát, növényolajat és sót tartalmaz.
Nem igaz, hogy gyerekek nem fogyaszthatják:
Mértékkel a kicsik is ehetnek burgonyachips-et, de valóban figyelni kell a fegyelmezetlenebb gyerekekre, nehogy főétkezés helyett nassoljanak. Az egyetlen hazai chips-gyártó havonta többszáz zacskó chips-szel támogatja a SOTE I. sz. gyermekkórházat, ahol az orvosok és a dietetikusok chips-szel derítik jobb kedvre a kis betegeket.
Forrás: Chio Magyarország