Sósság

Sósság - snacking kultúra terjesztés, chips és ropogtatni való tesztek

Friss topikok

Facebook

sósság.blog.hu on Facebook

Chips tévhitek eloszlatása

2010.02.20. 20:12 mohojojoo

Nem igaz, hogy hízunk tőle:

A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25%-át fedezi chips-ből, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehető felelőssé az elhízásért.

Nem igazi, hogy nem valódi burgonyából készül:

Sőt, a gyártáshoz speciális chips-burgonyát használnak, mert abból finomabb chips készül. Nálunk a  Bakonyban, Komárom megyében és a Dél-Alföldön terem a legtöbb chips-burgonya. A gyártás hámozásból, szeletelésből, sütésből és fűszerezésből áll. Az otthoni  krumplisütéshez képest a különbség csak annyi, hogy a burgonyát vékonyabb szeletekre vágják és így a nedvesség szinte teljesen kisül belőle. A burgonya-chips 70% burgonyát tartalmaz. A fennmaradó részt a növényolaj és fűszerek teszik ki.

Nem igaz, hogy haszontalan, üres műkaja:

50g (kb. fél zacskó) készre sütött burgonyachips napi E-vitamin szükségletünk 20%-át, B6-vitaminból 40%-ot, niacin ekvivalensből 18%-ot,  káliumból 18%-ot, magnéziumból és foszforból 11-12%-ot, rézből 36%-ot tartalmaz.

Nem igaz, hogy magas a sótartalma:

A chips sótartalma kb. 1,5-2,3%, ami nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips viszont nagyon kis arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,01-0,02 %-át nyerjük innen. A sós ízérzetet az okozza, hogy a chips teljes sótartalma a termék felületén, nagyrészt olajban feloldódva helyezkedik el, így azonnal és intenzíven hat a nyelv ízlelőbimbóira.

Nem igaz, hogy tele van E-számmal:

A burgonyachips-ben nincs több vagy  többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos élelmiszeripari termékben. A benne gyakran előforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, pl. a különféle húsokból főzött levesekben.
A burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, só- és olajtartalma, valamint nagyon alacsony víztartalma természetes tartósító mechanizmusként hat.
A csak sózott burgonyachips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyát, növényolajat és sót tartalmaz.

Nem igaz, hogy gyerekek nem fogyaszthatják:

Mértékkel a kicsik is ehetnek  burgonyachips-et, de valóban figyelni kell a fegyelmezetlenebb gyerekekre, nehogy főétkezés helyett nassoljanak. Az egyetlen hazai chips-gyártó havonta többszáz zacskó chips-szel támogatja a SOTE I. sz. gyermekkórházat, ahol az orvosok és a dietetikusok chips-szel derítik jobb kedvre a kis betegeket.

Forrás: Chio Magyarország

1 komment

Címkék: kultúra zsír chips tévhit burgonyaszirom chio

A bejegyzés trackback címe:

https://sossag.blog.hu/api/trackback/id/tr111776634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ravub 2010.02.20. 21:48:24

na , ugye-ugye , tudtam én hogy nem artalmas a chips :D
süti beállítások módosítása